<h1>Какво трябва да знаем за добрата слънцезащита?</h1>

Какво трябва да знаем за добрата слънцезащита?

Калин Иванов

Какво е слънцезащита?

Лятото е в разгара си и времето за почивка на море тече в пълна сила. Много от нас вече са купили слънцезащитни масла и спрейове и са готови за летни приключения. Още от ранна пролет обаче слънчевите лъчи се засилват и кожата на много от нас се зачервява и изгаря. Особено уязвими сме в ранна пролет след дългата зима, в която сме поемали ограничено количество слънчеви лъчи. Затова е хубаво да се замислим за добра слънцезащита не само през лятото на морето, но и през останалата част от годината, дори и през зимата.

Според лекари от цял свят всеки от нас трябва да ползва слънцезащитни продукти всеки ден, независимо колко дълго ще се излага на слънце. Добрата слънцезащита с фактор SPF 25+ до SPF 50+ ще ни помогне не само да се предпазим от изгаряне на плажа, но и да запазим кожата си здрава, чиста и млада за по-дълго.

Една от най-честите причини за кожа със състарен вид и множество бръчки е именно дългото излагане на слънце. Преди извстно време в итнернет се завъртя снимкa на шофьор, чието лице ясно поакзва негативния ефект от слънцето върху кожата му. На снимката ясно се вижда, че страната на лицето му, която се намира до прозореца, показва много по-сериозни бръчки отколкото другата.  

Как да ползвам слънцезащитен крем?

Семейство на разходка в парка

Всеки от нас и най-вече високо рисковите групи като бебета, деца и тийнеджъри трябва да позлва висококачествена слънцезащита с минимум защитен фактор SPF 25+ постоянно. Често си мислим, че в облачни дни слънцето не е достатъчно силно, за да изгорим, но това е грешно убеждение. Слънчевата радиация преминава безпроблемно през облачната покривка и даже може да бъде отразена от нея и ефектът ѝ да се засили.

Много от нас изгарят дори и през зимата, когато снегът отразява и засилва слънчевите лъчи. Но дори и пътуването в кола крие риск от изгаряне, защото прозорците невинаги защитават от вредните лъчи.

Затова дерматолози от цял свят съветват да ползваме слънцезащитни кремове с фактор SPF 50+ за лице постоянно, а ръцете и краката могат да се мажат и с по-нисък фактор, но минимум SPF 25+. Намазването трябва да става около 15 минути преди излагане на слънце и да се освежава на всеки 2 часа или след всяко къпане във водата.

Широки и проветриви дрехи с дълги ръкави и крачоли също помагат на защитата от слънце, но имайте предвид, че микроскопичните дупчици на платовете пропускат голям процент от УВ лъчите. Ако кожата Ви е силно чувствителна и смятате да прекарате дълго време на слънце, специалистите препоръчват да намажете цялото тяло преди да се облечете и след това редовно да освежавате защитата си на всеки 2 до 3 часа.

Шапките с широка периферия също помaгат да увеличите Вашата защита и предпазват и косата от вредните лъчи. Не забравяйте да намажете и устните си с вазелин със защитен фактор, както и ушите, ръцете и стъпалата.

Защо слънцезащитата е нужна?

Добрата слънцезащита ни предпазва не само от изгаряния, но и от сериозни заболявания на кожата като меланоми (ракови образувания), които нетретирани и неуловени навреме могат да доведат дори до смърт. Ултравиолетовите УВА и УВБ лъчи на слънцето проникват в кожата и увреждат ДНК на пигментните клетки в нея. Ако увреждането е достатъчно силно, тези клетки могат да се превърнат в ракови и да образуват меланоми.

Ракът на кожата е класиран на деветнадесето място като най-често срещан вид рак при двата пола на световно ниво. Между 2014 и 2016 почти 16 000 човека в Обединеното Кралство са диагностицирани с рак на кожата, а 2285 от тях умират от него (Cancer Research UK). Въпреки това обаче над 90% от хората, които получават диагнозата рак на кожата, преминават успешно лечение и преборват болестта. Според центъра за ракови проучвания на Обединеното Кралство 86% от случаите на меланома са предотвратими.

Освен от ракови заболявания, слънцезащитните лосиони и кремове предпазват тези от нас, страдащи от слънчева алергия, от неприятните червени и сърбящи пъпчици, които се появяват, при незащитено излагане на слънце. Друга полза от защитата от слънце е, че тя предпазва кожата от изсушаване и преждевременно стареене.

Какви видове слънцезащитни кремове и масла има?

Слънцезащита до басейна

На пазара има огромен избор от продукти, подходящи за всякакъв вид кожа, сила на слънцегреенето и активност. От масови козметични марки като Nivea и Garnier, през специализирана медицинска козметика като Vichy и La Roche-Posay до продукти на билкова основа като Bilka и Carotene, изборът е огромен и често объркващ. 

Специалистите препоръчват да се ползват слънцезащитни продукти от среден и висок ценови дипазон.

Широкоспектърните продукти за слънце защитават от УВА и УВБ лъчите. УВА лъчите проникват дълбоко в кожата и са причинители на преждевременно стареене и образуване на старчески петна. УВБ лъчите пък са тези, които се смятат за причинители на рак на кожата и изгаряния.

За хора с чувствителна кожа и склонни към алергии се препоръчват слънцезащитни продукти без парабени и фталати, съдържащи цинков оксид, титанов диоксид и минерални флуиди, които щадят кожата и предоставят допълнителна фотозащита.

Как да предпазим бебетата и децата от вредните слънчеви лъчи?

Проучвания на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на Съединените Щати показват, че кожата има памет и дори и 2-3 сериозни слънчеви изгаряния в детска възраст увеличават многократно риска от развитие на злокачествен рак на кожата в по-късен стадий от живота. През лятото децата обичат да се къпят в морето и басейна, да тичат на воля и да играят по площадките и парковете. Всичко това ги излага на огромно количество слънце.

Според български експерти, до 18 годишна възраст всеки от нас поема около 80% от слънцето за целия си живот. Проучвания показват, че родителите често не са запознати добре с това как да предпазят децата си от вредните слънчеви лъчи. По-долу ние ще Ви дадем няколко лесни и ефикасни съвета за това как да предпазите малките от слънце.

Слънцезащита за бебета

Дерматолози и педиатри препоръчват да се ограничи ползването на слънцезащитни кремове и лосиони при бебета под 6 месеца. За най-малките се препоръчва да стоят под плътна сянка с проветриви дрешки с дълги ръкави и крачоли и шапки с широка козирка. Хубаво е също да се избягва силното слънце между 11:00 и 16:00 часа.

Въпреки това обаче, ако бебето бъде изложено продължително време на слънце, специалистите препоръчват ползването на лек слой нежна слънцезащита на водна основа с минерали (например на Mustela), специално направена за бебета и деца, с фактор SPF 50+. Слоят крем трябва да се обновява на всеки 2 часа или след всяко намокряне или изтриване с мокри кърпички.

За по-големите деца важат подобни инструкции. Хубаво е да си набавите голям и плътен чадър за плажа, да се стремите да прекарват най-топлите обедни часове на закрито или под плътна сянка на дърво или палатка. Обличайте също децата си с дълги ръкави, панталони и поли, за да предотвратите излагането на твърде много слънце.

Сухите дрешки предпазват по-добре от мокрите и противно на общоприетото убеждение, тъмните цветове предпазват по-добре от светлите. В днешно време има и дрехи направени от специални тъкани с UPF фактор (ултравиолетов защитен фактор), който предпазва от УВА и УВБ лъчите.

Слънцезащита за деца на плажа

Шапките предпазват не само от слънчеви лъчи, но пазят и детската главичка от прегряване и слънчев удар. Слънчеви очила с УВ защита предпазват детските очи и намаляват риска от развитие на катаракти в бъдеще. 

Не на последно място са слънцезащитните кремове за деца. Лосиони и кремове с титаниев диоксид и цинков оксид са подходящи за малчуганите, защото не дразнят чувствителната детска кожа. Продукти като слънцезащитния спрей Ideal Soleil SPF 50+ на Vichy или Anthelios Dermo-Pediatrichs SPF 50+ мляко на La Roche-Posay са особено подходящи за малките палавници, защото са дерматологично тествани и леки и не водят до възпаляване на нежната детска кожа.

Слънцезащита за деца

Хубаво е също и да потърсите „водоустойчиви“ слънцезащитни масла за Вашите деца, защото те се потят често и играят в морето и басейна. На флаконите трябва да е написано и колко време държи защитата във вода: често между 40 и 80 минути. 

Имайте предвид обаче, че „водоустойчивостта“ не може да бъде доказана и е по-скоро маркетингова стратегия, защото водата отмива голяма част от кремовете и лосионите, независимо от формулата им. Затова ние Ви препоръчваме да нанасяте нов слой крем след всяко къпане, за да предпазите Вашата и нежната детска кожа от неприятните изгаряния.

Полезна ли е слънцезащитата по време на бременност?

Ако се чудите дали слънцезащитните масла и лосиони са ползени по време на бременност, отговорът е твърдо да. Даже са препоръчителни. Разбира се обаче както всичко друго през тези девет месеца, е препоръчително внимателно да изберете подходящия продукт. По време на бременност слънчевите лъчи не могат да навредят на плода, но както по всяко друго време е препоръчителни да пазите кожата си от изгаряне и развитие на меланома.

По време на бременност обаче трябва да се обърне малко повече внимание на съставките в слънцезащитния крем и да се изберат такива, които да наблягат на естествени съставки вместо на химични. Кремове с активни минерали предпазват кожата като отразяват и отблъскват вредните слънчеви лъчи, а фактът, че са натурални, е допълнителен плюс.

Няма потвърдени данни, че слънцезащитни кремове, залагащи на химични съставки, влияят зле на плода, но винаги има възможност някоя от съставките да не е вписана на опаковката или да е в по-завишена доза. 

Слънцезащита при бременност

Слънцезащитен продукт на минерална основа, подходящ за бременни жени е например флуида на Ла Рош La Roche-Posay Anthelios Shaka Fluid SPF 50+.

Кои са причините слънцезащитните кремове да не ни предпазят от изгаряне?

Понякога кожата ни изгаря дори и след като сме ползвали слънцезащитен крем. Въпреки усилията и вложените пари, кожата ни е зачервена и ни се налага да „спим на закачалка“. Причина за подобно неприятно преживяване може да бъде например слънцезащитен лосион с изтекъл срок на годност.

Обикновенно не успяваме да изхабим кремовете и лосионите за слънце, които сме купили за почивка и се изкушаваме да ги запазим и ползваме следващата година на морето. Ефективността им обаче намалява след отварянето, особено ако престоят дълго време на пряка слънчева светлина и високи градуси.

Също така повечето слънцезащитни продукти имат кратък срок на годност между една и две години. Универсалният ни съвет в такава ситуация е да изхвърлите всички стари слънцезащитни масла и кремове и да закупите нови. Разбира се, ако ползвате тези продукти целогодишно, те няма да застояват.

Слънцезащита са всички

Друга причина за изгаряне въпреки ползването на козметика за слънчева защита е малкото количество продукт, който нанасяте. Средно 30 мл крем е нужен, за да покрие цялото тяло и трябва да се нанася наново на всеки 2 часа за оптимална защита.

Важно е също и да се намажете със слънцезащитния продукт 15 до 30 минуте преди излагане на слънце, за да може да попие в кожата.

Друга от честите причина за слънчеви изгаряния е нанасянето на кремове и масла само на определени места по тялото. Обикновено наблягаме на лицето, раменете и гърба. Често обаче забравяме да намажем нежната кожа под очите, устните или ушите. Прасците и стъпалата също се пропускат, а те са изложени на много слънце особено на плажа. Друга зона, която често се пропусква са ръцете от китките надолу. Честото миене на ръце отмива защитния слой и прави тази зона изключително уяазвима за слънчеви алергии, изгаряния и меланоми.

Слънцезащитата не ми помогна. Ами сега?

Какво можем да направим в случаите, когато не успеем да предпазим кожата си, за да я успокоим и предпазим от допълнителни щети? На първо място трябва да ограничим доректиния контакт със слънчеви лъчи на пострадалата кожа в продължение на ден-два. През това време организма ще се справи със стреса и ще възстанови раздразнената кожа.

Следващата стъпка е хидратирането на кожата с продукт за след слънце като например млякото за след слънце на Bioderma Photoderm Après-soleil. Натурален вариант е лосион с алое вера или гел, изстискан от листото алое за деца над 2 години. От аптеката може да си набавите и продукти като Пантенол, Фенистил или Псило Балсам.

Домашни лекове са намазване с кокосово масло; кисело мляко, нанесено директно върху кожата; резени краставица; бял оцет, разреден в хладка вода; овесени ядки натопени в хладка вода и наложени на възпалението или накисване на кърпа в студен зелен или черен чай.

Има ли алтернативи на класическата слънцезащита?

Отговорът ни тук е да, но внимавайте какво избирате. Добра алтрернатива на козметиката за слънцезащита е какаовото масло. То има множество приложения. Подходящо е за успокоение на локални кожни възпаления като акне, стрии и белези, за хидратация на кожата и като натурална алтернативна слънцезащита.

Намазаната с какаово масло кожа има филтър срещу УВ лъчите и лесно придобива мечтания от много от нас шоколадов тен. Трябва обаче да се има предвид, че какаовото масло образува филтър с много ниска защита: SPF 2+ до 5+, който не е достатъчен за пълна и сигурна слънцезащита.

Алтернативна слънцезащита с какаово масло

Също така какаовото масло е с доста плътна консистенция и е препоръчително да се смеси с кокосово или сусамово масло за по-лесно нанасяне.

На пазара в момента се предлага голям избор от какаово масло и често е трудно да се различи качественият продукт от множеството не толкова добри. Ние препоръчваме сурово (студено пресовано) какаово масло на Здравница, което е с твърда консистенция, топяща се над 35 градуса. Хубаво е да се съхранява на сухо и хладно място под 25 градуса, за да не граняса. Сладкият шоколадов аромат и бежово-жълтеникав до кафеникав цвят са допълнителни признаци за качество.

Друг алтернативен метод за слънцезащита са етеричните масла. При тях обаче трябва много да се внимава какъв тип ползвате, защото някой от тях са фототоксични, т.е. вредят на кожата изложена на слънце и могат да доведат до възпаления и изгаряния. Етерични масла със слънцезащитен фактор са например маслото от морковени семки (SPF 35+), от малинови семки (SPF 25+), от сусам, бадеми, ший и кокос (SPF 5+).

Въпреки това обаче няма твърди научни доказателства, че натуралните масла са 100-процентова алтернатива на козметичната слънцезащита и трябва да се ползват със завишено внимание. Риск при тях е и че невинаги идват от проверени и сигурни източници и не се знае колко чист продукт получаваме.

Алтернативна слънцезащита с етерични масла

По-горе вече споменахме, че има и дрехи, които предпазват от вредната слънчева радиация. Това са специално изготвени тъкани с UPF защита, които пропускат едва 2,5% от вредните УВА и УВБ лъчи. За сравнение, памукът пропуска около 95% от лъчите. От какво идва тази голяма разлика? UPF платовете са по-плътно изтъкани и слънцето по-трудно минава през тях.

Калин Иванов

Калин Иванов има повече от 18 години стаж като магистър фармацевт. Завършва Фармация през 2001 година и от тогава активно работи в сферата. През 2003 година отваря собствена аптека и работи в нея като управител и магистър фармацевт.